Specialiștii americani incurajează cultivarea OMG-urilor în România, considerând-o o practică sigură și benefică economiei din țara noastră. Pe de altă parte, legislația Uniunii Europene, căreia i se supune si România, interzice cultivarea, importul sau exportul lor, cu excepția porumbului MON 810, rezistent la un dăunător.
Această problemă a fost dezbatută pe larg azi, intr-o conferință de presă organizată de ambasada Statelor Unite ale Americii. Americanii au accentuat ideea profitului economic  pe care l-ar putea înregistra România prin cultivarea si comercializarea  OMG-uri. Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Cornelia Harabagiu a subliniat la aceeași conferința ca nu trebuie omise prevederile Uniunii Europene: "România, ca stat al Uniunii Europene, trebuie să respecte legislația comună și să sprijine fermierii de a avea acces la ultimele tehnologii de teren".
Dezbaterile nu se încheie aici, problema plantelor modifcate genetic fiind una complexa. Reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) au propus ca o primă soluție organizarea unor dezbateri la nivel local. Trebuie menționat că, legat de problema plantelor modificate genetic, Guvernul a formulat o hotărâre potrivit căreia este obligatorie precizarea prezenței OMG-urilor pe eticheta produselor ce le conțin.